Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
T-bone steak |
steak ze zad s kostí ve tvaru písmene T. Velmi jemný, šťavnatý
|
Tabouleh |
je salát původem z Libanonu se kterým se setkáte prakticky na celém Blízkém východě, který se výborně hodí ke grilovanému masu. Skládá se zejména z bulguru, rajčat, petrželových listů. Naleznete v něm rovněž cibuli, skořici, pepř, sůl, mátu, jarní cibulku a citronovou šťávu.
|
Tacos |
jsou kulaté křupavě usmažené kukuřičné placky ve tvaru písmene U.Jsou známé zejména z mexické kuchyně.
Plní se masovými, zeleninovými nebo sýrovými směsmi. |
Tagliatelle
|
jsou těstoviny italského původu z nekynutého těsta. Vyrobeny jsou z pšeničné mouky a vody.
Mají tvar dlouhých nudlí. |
Tahina |
někdy také nazývaná jako tahini, tehina je pasta z rozmixovaných sezamových semínek a mořské soli. Dělá se se dvou variantách a to s loupaných sezamových semínek, která je běžnější v Evropě a nebo v Řecku nebo z neloupaných sezamových semínek( běžnější ve východní Asii.
Tahina se nejčastěji používá jako součást hummusu nebo jako omáčka do falafelu nebo se používá při přípravě sezamové chalvy - sladkého dezertu. Používá se ale i do omáček, do polévek, při přípravě grilovacích marinád, do dezertů a cukroví. |
Talián
|
je staročeská pochoutka, která vznikla v roce 1900, kdy se v Praze v Rybné ulici usadil italský řezník Uggé, kde začal tuto pochoutku vyrábět.
Pověst o jeho světlých neuzených taliánech, nebo jak jsem jim začalo říkat užovkách se rychle rozšířila po celé Praze a stala se velmi oblíbenou pochoutkou nejen v Praze. Základem taliánů je telecí nebo vepřové maso, které se v podobě větších kostech a masových prátů plní do hovězích střívek a pak se velmi pomalu vaří. Chuti taliánu dominuje tymián a koriandru. Talián se po koupi připravuje vařením ve vodě nebo v páře a výborný je osmažený v pánvi na sádle. |
Tamarind
|
je stálozelený, někdy i lehce opadavý strom pocházející z Afriky, který naleznete v tropických oblastech po celém světě.
Tamarind má luskovité několik centrimetrů dlouhé plody, které obsahují 4-12 jader obklopené červenohnědou až černou kašovitou dření. Dřeň je velmi cukernatá a má sladkokyselou chuť a příjemné aroma. Dřeň se používá do kořeněných omáček a v asijských rýžových a zeleninových pokrmech. Naleznete jí v čatních, nápojích. Prodává se jako sirup, pyré nebo marmeláda. Má lehce projímavé účinky. Lusky jsou někdy nazývány tamaryšky, indickými a kyselými datli. |
Tapas |
je takové občerstvení po Španělsku. Jsou to takové dobrůtky k jídlu, které dostanete ve španělských restauracích. Především v Andalusii vám k pivu nebo vínu jako pozornost podniku nabídnou olivy, nebo například patatas bravas(brambory v pikantní rajčatové omáčce) a jiné drobnosti k jídlu.
|
Taramosalata |
je řecká pomazánka z tresčích jiker a mlíčí s česnekem, citronovou šťávaou a olivovým olejem.
|
Tarhoňa
|
je druh těstovinové rýže používané zejména v maďarské a slovenské kuchyni.
Jsou to vločky z těsta na nudle vyrobené z hrubé mouky a vajec. Tyto suroviny se smísí a vyhnětou na tuhé těsto, které se nastrouhá na struhadle s největšími oky a poté se nechá vysušit a můžeme je skladovat delší dobu. Tarhoňa se používá jako vařená příloha např. k perkeltu, nebo jako zavářka do polévky. V Maďarsku je tarhoňa i hlavním jídlem. Jí se i opečená na sádle posypaná mletou paprikou. |
Tartaletka |
je malý koláček z křehkého těsta, který se peče ve formičkách. Může být ve sladké i slané variantě. Ve sladké variantě se tartaletka plní sladkým krémem a může se ozdobit ovocem.
|
Tatarská omáčka |
je rozředěná majonéza do které se přimíchává koření a zelenina(sladkokyselá okurka, cibule, někdy papričky a feferonky) a bývá ochucena octem a hořčicí. Hodí se jako příloha ke smaženým pokrmům.
|
Tavený sýr |
byl poprvé vyroben v r.1911 ve Švýcarsku.
Není prvotním výrobkem z mléka, ale jedná se o produkt vyrobený z klasických tvrdých sýrů, které mají například estetické vady tvaru z výroby, neodpovídající obsah sušiny nebo tuku. Jedná se často o směs tvrdých sýru. V tavených sýrech často naleznete Eidam, Ementál, Čedar,...., dále máslo, tvaroh, sušené mléko, voda, smetana a ochucující složky( šunka, pažitka, Niva, zelenina,...). Nejdůležitější součást tavených sýrů je tavící sůl, která na sebe váže všechny složky a to i při tepelném zpracování. Na tavící soli je závislý výsledný produkt(jakou bude mít krémovitost, lesk a roztíratelnost. Dávkování tavící soli není vždy stejné. Použité množství soli se určuje dle zralostí použitých surovin. Směs surovin se semele na malé kousky, vloží se do tavícího kotle a taví se párou o teplotě 90°C. Ještě horká směs se naleje do forem. Po vychlazení se zabalí do potravinářských obalů a v chlazeném stavu se vyexpeduje zákazníkům. |
Telecí karabáček |
je nejšťavnatější část telecí plece(zadní maso) - plátek z vrchního šálu. Běžně se prodává jako součást zadního masa.V angličtině se nazývá chuck tender. Používá se například do ragů
|
Telecí maso |
je maso z telat - mladých kusů hovězího skotu. Má velmi jemnou, nevýraznou chuť. Maso je libové a snadno stravitelné, proto bývá součástí dietních a dětských pokrmů.
|
Tessin |
je švýcarský chléb z bílé mouky s přídavkem rostlinného oleje. Je to bochník složený z několika malých bochníčků, které si jednoduše můžete rukou odlamovat.
|
Tilápie |
je sladkovodní ryba. Celým jménem Tilápie Nilská(Okounovec Nilský) je původem z Keňi. Nyní se nejvíce dováží z Vietnamu. Je považována za velkého konkurenta oblíbeného Pangasia.
Tilápie se výborně hodí na smažení, pečení či přípravu v páře. Tilápie je vhodná při dietě, protože obsahuje pouze 1gramů tuku na 100 gramů váhy masa. Tilápie je vhodná i pro děti, protože filety neobsahují kosti. Poznámka: Tilápie se chová i v ČR ve velkých nádržích vyhřívaných teplým vzduchem. |
Tofu |
je potravina původně pocházející z Číny vyrobená srážením sojového mléka a sádry(nebo jiného prostředku). V Asii se využívá v hojné míře. Používá se do slaných i sladkých jídel. Tofu může mít tuhou konzistenci(tvrdé tofu) nebo měkké tofu(kinugoši tófu), které vzhledem připomíná puding. Tofu se ochucuje různými přísadami(zeleninové, bylinky, mořské řasy), uzené, marinované.
Je velmi oblíbené mezi vegetariány. |
Tokáň
|
je typický maďarský pikantní dušený pokrm z hovězího, jehněčího nebo skopového masa, které je nakrájené na tenké nudličky.
Oproti perkeltu nebo paprikáši se nepřipravuje s přidáním mleté papriky, ale přidává se do něj pepř, majoránka a smetana. Podává se s rýží, těstovinami, noky nebo s haluškami. |
Topinambur
|
- jedná se o netradiční zeleninu, která má hlízy vzhledově podobné bramborám. Topinamburu se také říká jeruzalémský artyčok nebo například židovské brambory.
Topinambury mají všestranné využití. Dají se použít syrové například v salátech nebo jíst je samotné( chutí se dají přirovnat k mixu kedlubny a lískových oříšků), mohou se vařit. Vařte je jen chvíli s trochou citron.šťávy nebo octu, aby během vaření nemodrali. Konzumace topinamburů je velmi vhodná pro diabetiky vzhledem k tomu, že neobsahují klasický škrob, ale mají vysoký obsah inulinu(16% u syrových topinamburů). Jejich konzumace je zdraví prospěšná. Je vhodná při dietě. Snižuje krevní cukr, cholesterol, reguluje krevní tlak, zlepšuje činnost trávicí soustavy. Obsahují vysoké procento vlákniny, dále draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, křemík a vitaminy B1, B2, C, A, D. |
Tortellini
|
těstovinové taštičky kruhového tvaru plněné různými surovinami(špenát, sýr, maso, šunka, ..), které se vaří ve vodě. Podávají se s rajčatovými nebo smetanovými omáčkami.
|
Tortilla
|
je kulatá placka z pšeničné nebo kukuřičné mouky, která se používá v Mexiku jako chléb nebo se plní masovou, sýrovou, zeleninovou směsí. Tortilly se i ogrilovávají.
|
Travarica |
je rakije se středomořskou trávou na dnu láhve. Existuje několik druhů(dle macerace, dle druhu použitých trav,..). Používá se i jako lék (přidává se do ní pelyněk). travarica se používá i jako masážní emulze při bolestech zad.
|
Treska |
je mořská ryba, která patří k jedné z nejoblíbenějších a nejchutnějším kvůli svému bílému masu, které není příliš cítit rybinou.
V současnosti se loví tresky o hmotnosti 11 kg Tresčí maso je díky nízkému podílu vaziva velmi křehké a tím dobře stravitelné a jeho tepelná úprava je velmi rychlá. Tresčí maso se v Anglii používá do oblíbených fish and chips. Maso obsahuje vitamíny A a D, B, B12, minerály - jód, selen, draslík. Kromě masa jsou velmi oblíbená i tresčí játra, která jsou tučná. Jejich tuk obsahuje množství cenných nutričních látek. |
Trofie
|
taktéž známe jako trofiette jsou bezvaječné italské těstoviny červovitého(krouceného)tvaru z tvrdé pšenice původem z Ligurie. Suší se pomalým způsobem pří nízké teplotě.
|
Trojobal |
Typický pro řízky, kotlety, smažená masa. květák a jinou zeleninu.
Je to obalení v mouce, rozkvedlaném vajíčku a strouhance. Pokrmy se poté smaží na vyšší vrstvě tuku ze všech stran dozlatova. |
Třešně
|
|
Tuřín |
nebo také brukev řepka je zelenina z čeledi brukvovitých. Jedná se o kořenovou zeleninu s výraznou chutí.
Používá se do omáček nebo do dušených pokrmů. Může se vařit i dusit. |
Tvaroh |
je výrobek z kravského nebo kozího mléka, který má tužší konzistenci, smetanovou chuť a obvykle mívá bílou barvu. Vzniká srážením mléčné bílkoviny - Kaseinu. Jako tvaroh se označují všechny nezralé sýry připravované z odstředěného mléka. Tvaroh se sráží 2 způsoby: kyselinou mléčnou - vzniká kyselá sýřenina- takto se vyrábí tvrdý tvaroh
pomocí mikroorganismů a enzymů - vzniká takto sladká sýřenina Tvarohy jsou velmi zdravé, syté a vysoce výživné. Tvarohy rozlišujeme na měkké, odtučněné, nízkotučné, polotučné, tučné, tvrdé na strouhání. |
Tvrdý sýr |
je sýr tuhé konzistence. Mezi tvrdé sýry patří Eidam, Gouda, Ementál, Parmezán, Čedar, slovenské oštěpky.
|
Tymián |
je oblíbený v kuchyni pro své krásné aroma. Hodí je zejména do teplé kuchyně, na maso, drůbež, zvěřinu, do dušených jídel, polévek, nádivek a do masových pokrmů.
Výluh z tymiánu odhleňuje při kašli a zklidňuje záněty dýchacích cest. Má výrazné antiseptické účinky. |