Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Calamares fritos |
španělský pokrm. Jedná se o smažené kalamáry
|
Calçot |
jsou katalánské lahodné cibulky, kterým jejich nasládlou nezaměnitelnou chuť dává specifický způsob pěstování, kterému místní říkají obouvání.
Cibule se zasadí a když se začnou objevovat bulvičky, tak se s trochou zemimy přesadí. To cibulky calçot vybělí a dá jim nezaměnitelnou sladkou chuť. Nejčastěji se grilují nebo pečou nad odřezky vinné révy. Podávají se s ostrou česnekovou omáčkou na katalánských slavnostech calçotadas. |
Calta |
jedná se o staročeské pečivo, které mívalo tvar klínu. Složeno je z hladké mouky, tuku, vajec, prášku do pečiva, rumu, tvarohu, rozinek, jablek, kdoulí,...
Calty se nejčastěji pekly o Vánocích. Pod názvem calty nebo caletky se můžete ve starých kuchařkách můžete najít koláčky, buchty, štoly, bramborové placky, housky, vánočky |
Cannelloni |
jsou těstoviny italského původu ve tvaru širokých trubiček, které se plní(masové, sýrové směsi, špenát,..) a pak se zapékají v troubě
|
Capellini tagliati |
jsou polévkové velmi tenké nalámané špagety
|
Cappelleti |
jsou italské nekynuté plněné těstoviny ve tvaru kloboučků
|
Cayenský pepř |
Cayenský pepř je odrůda velmi ostrých chilli papriček, které se používají k přiostření omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyní celého světa.
Již indiáni používali chilli jako jako léčivo, které podporuje krevní oběh a působí antibakteriálně, při větším množství vyvolává pocení. |
Celer
|
je kořenová zelenina výrazné chuti a aroma, která se využívá v teplé i studené kuchyni(saláty, vařené a dušené pokrmy, omáčky, pomazánky.
Z celeru se konzumují bulvy a listy. Jejich řapíky se vybělují, aby měly křehčí chuť. Známe celery naťové a řapíkaté. Celer obsahuje puriny, bílkoviny, silice, apin, glycidy, cholin, vitaminy B1, B2, C, vápník, sodík, draslík, fosfor a hořčík. Používá se i v léčitelství pro své protizánětlivé a močopudné účinky, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, je vhodný pro diabetiky a revmatiky, zpevňuje cévy. |
Cereálie |
Cereáliemi se označují všechny výrobky z obilovin. Většině lidí u slova cereálie vytanou na mysli slova zdravý, müsli.
Cereálními potravina můžeme označit například bílé rohlíky, houskové knedlíky, chléb, těstoviny, buchty atd. |
Ciabatta
|
(čiabata)je italský bílý chléb zploštělého oválného nebo obdélníhového tvaru. Je vyroben z chlebové bílé hladké přeničné mouky, olivového oleje a vody. Je ideální na sendviče např. s mozzarelou, rajčetem, olivovým olejem nebo parmskou šunkou.
|
Ciboulette omáčka |
je francouzská pažitková omáčka. Skládá se z pažitky, másla, smetany(creme fraiche), česneku, mouky a šalotky.
Omáčka ciboulette se hodí ke grilovaným masům, pečeným bramborám nebo například ke směsi z mušlí. |
Cibule
|
celým jménem cibule kuchyňská je dvouletá rostlina původem ze střední Asie.
Cibule se široce využívá při vaření jako koření, ale i jako nezbytná surovina pro mnohé pokrmy(základy na omáčky, do polévek). Z rostliny se většinou používá cibule, ale používá se i cibulová nať. Při krájení se uvolňuje slzotvorná látka propathial S-oxid. Cibule obsahuje spoustu životu prospěšných látek a využívá se při nechutenství, při potížích se zažíváním, arterioskleróze, při vysokém krevním tlaku, při zánětech hltanu a dutiny ústní. Cibule má antibakteriální a protizánětlivé účinky. V léčitelství se používá na léčbu zánětů močových měchýrů, při problémech se zácpou, při astma, při bodnutí hmyzem. |
Citrón
|
je plod citrusovníku. Citróny mohou mít od tmavě, před světle zelenou a žlutou barvu.
Obsahují velké množství kyseliny citronové, vodu, proto se používají k okyselování do řady pokrmů. Citrónová šťáva se používá i na jablka. Způsobuje, že oloupaná jablka nehnědnou. Citróny taktéž obsahují provitamin A, vitamin B a C, sacharidy, pektin, vonné silice, bioflavonoidy, vápník, fosfor, hořčík, draslík, železo a zinek. Citrón se používá i jako lokální antiseptikum při zápachu z dechu, pomáhá při astmatu a při detoxikační dietě, při kašli a nachlazení, při spále, záškrtu, při bolestech hlavy, na vodní kámen, stimulují funkci střev. V pokrmech citrón skvěle nahrazuje ocet. Například v zálivkách do salátu, omáčkách a při zavařování. V gastronomii se používá i žlutá citrónová kůra, která nám skvěle provoní pokrm. Pozor, pokud používáte citrón a smetanu. Hrozí zde, že se vám smetana kvůli citrónu srazí. |
Citrónová šťáva |
se získává vymačkáním šťávy z citrónů. Pomáhá při těžkých nachlazeních, při chemické nerovnováze, je výborné antiseptikum při řezných a jiných poraněních, má silný alkalický účinek.
Citrónová šťáva obsahuje vitamic C, karotenoidy, flavonoidy, kyselinu listovou, draslík a fosfor |
Citronová tráva
|
je původem z Indie. Pěstuje se v tropických zemích.
Používá se zejména v asijské, thajské a indické kuchyni. Její chuť je nakyslá, pikantní. Je vhodná na přípravu salátů, kompotů, do čajů, limonád,k mořským rybám a mořským darům, k drůbežímu masu, do kari a k dušeným pokrmům. |
Citronový pepř |
je směs koření(černý pepř, cukr, sůl, glutaman sodný, sušená citronová kůra,...)
Hodí se k dochucení masa, ryb, mořských plodů, steaků, zapečených pokrmů, do dresingů, majonéz, salátů a do omáček. |
Cizrna |
neboli římský hrách patří do kategorie luštěnin. Má svůj původ v Turecku nebo v Sýrii.
Uvařená cizrna má mnohostranné využití. Můžeme ji do salátů, těstovin, k výrobě pyré a k přípravě pomazánek, do karbanátků, knedlíků. Hodně známý pokrm z cizrny je hummus - pomazánka. Cizrna obsahuje vysoké množství hořčíku, vápníku a fosforu, niacin, vlákninu, kyselinu listovou, draslík, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Cizrna se musí před konzumací nechat ve vodě minimálně 1 den nabobtnat a pak jí můžeme začít zpracovávat. Nejlepší je ovšem cizrnu nechat naklíčit, aby byla lépe stravitelná. |
Conchigliette |
jsou polévkové těstoviny ve tvaru mořských ulit
|
Coppa
|
je tradiční italský salám z regionu Emilio-Romagna. Jedná se o sušenou vepřovou krkovičku/plec.
Coppa má nasládlou a výraznější chuť a vůni než prosciutto crudo. Krájí se na velmi tenké plátky a používá se jako antipasti (předkrm) , nebo k olivám a vínu. |
Corn flakes |
jsou kukuřičné lupínky původně z USA. První vyrobila v 50.letech firma Kellogg´s.
Základem kukuřičných lupínků je kukuřičná mouka, sladový výtažek a cukr. Na trhu se můžete setkat s různě ochucenými lupínky(čokoládové, jahodové) a s různými příměsy(oříšky, sušené ovoce). Kukuřičné lupínky jsou rychlým zdrojem energie. Konzumují se nejčastěji s mlékem nebo jogurtem, ale může se jimi i obalovat maso. Corn flakes obsahují vlákninu, vysoké množství draslíku a sacharidy. |
Cornichon |
jsou velmi malé okurky(menší než maliček), které jsou naložené do směsi bylinek, šalotky, česneku a vinného octa.
Jsou křupavé a sladkokyselé. |
Couračka |
je typická tradiční jihočeská bílá polévka z kysaného zelí, smetany, brambor, másla, mouky, soli a kmínu. Můžou být vylepšeny pokrájenými klobáskami, uzeným. Jejich název vznikl v dávných dobách, kdy se jedlo z jedné mísy a na dlouhé cestě z mísy do úst často něco spadlo z lžíce na stůl, čemuž se říkalo,že se to couralo.
|
Couscous au poisson |
je izraelský recept na kuličky z mleté tresky, kurkumy vařené v šafránové zeleninové omáčce s kuskusem a bílého chleba
|
Crema Catalana |
neboli katalánský krém je španělský dezert z Katalánska, který je obdobou Creme Brulee.
V krému se používá plnotučné mléko, citronová kůra( někdy i pomerančová) a skořice. Servíruje se vychlazený, posypaný třtinovým cukrem a oflambovaný flambovacím zapalovačem v keramických mističkách, ale pomerančovou verzi můžete dostat i ve vydlabané půlce pomeranče. Dezertu se také říká Crem de Joseph a tradičně se podává 19.března na svátek Josefa. Někdy se můžete setkat i s názvem Crema Cremada |
Créme Fraiche |
(krém freš) je francouzká hustá zakysaná smetana, která má vyšší obsah tuku než běžná zakysaná smetana.
|
Croquembouche |
či Croque-en-bouche(Čte se krokémbuš). V překladu křupe v ústech je francouzský dezert z krémem plněných profiterolek z odpalovaného těsta, které jsou slepované a ozdobené karamelem do tvaru pyramidy.
Tento dezert, který je oblíbený i v Itálii se často servíruje při svatbách, křtech a při prvních svatých přijímáních. Recept na tento dezert sahá do 19.století a je přičítán Antoninu Carême |
Cuketa
|
obsahují minimum kalorií, obsahují karoten, hořčík, příznivě působí na funkci ledvin, srdce, trávicího ústrojí, napomáhá při léčbě revmatismu, dny, prevenci některých typů rakoviny a při léčbě cukrovky. Cuketa pomáhá zlepšovat peristaltiku střev(problémy se zácpou)Cuketa obsahuje vysoky podíl minerálů.
Cuketu můžeme upravovat dušením, smažením, zapékáním. Je vhodná do koláčů, nákypů, vegetariánských pokrmů. Cuketa je vhodná při redukčních dietách. |
Cukr hnědý |
je surový(nebělený, nerafinovaný) cukr vyráběný z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Oproti bílému cukru neprošel chemickým procesem zvaným rafinace, která přírodní cukr vyčistí např. od zbytků melasového sirupu a vlákniny.
Hnědý cukr obsahuje vlákninu, vitaminy, minerály a další prospěšné látky. |
Cukr krupice |
je rafinovaný sypký bílý cukr. Je jemnější a rozpustí se rychleji, proto je na pečení lepší než cukr krystal.
|
Cukr krystal |
je rafinovaný bílý cukr. Je hrubší konzistence než cukr krupicový a pomaleji se rozpouští. Je vhodný spíše na zavařování ovoce a marmelád než na pečení, kde by mohla vadit jeho hrubší konzistence.
|
Cukr moučkový |
je velmi jemně mletý bílý rafinovaný cukr. Používá se při přípravě a dochucování sladkých pokrmů. Moučkový cukr v receptech může být označen jako cukr moučka nebo cukr práškový
|
Cukr Muscovado |
je přírodní třtinový cukr. Má výbornou plnou chuť, která ovlivní chuť konečného pokrmu. Má vyšší obsahu melasy a oproti světlejší demeraře a surovému cukru není úplně sypký.
Muscovado se hodí nejlépe do indických, thajských, latinskoamerických a dalších orientálních pokrmů. Používá se také do koktejlů a dá se mlsat i samotný. Nahradíme-li muscovadem bílý cukr v bábovce, dortovém těstě, sušenkách a dalších klasických receptech, získá výsledný pokrm příjemnou jinou chuť. |
Chačapuri |
je oblíbený gruzinský pokrm. Jedná se o tradiční chlebovou placku plněnou sýrem, která je oblíbená jako svačina. Recept se může region od regionu lišit. Může být například ve tvaru otevřené lodičky, nebo být v podobě plněné kapsy.
|
Chalva |
je orientální velmi sladká cukrovinka, která patří v Orientu k těm nejstarším.
Chalva před 2.světovou válkou se vyráběla a prodávala i u nás - například na poutích a jarmarcích, ale po válce se její výroba zastavila. Vyrábí se vylouhováním rostlin obsahující saponinu, která se smíchá s cukerným roztokem a ochutí se pastou ze sezamových semínek. Chalvu nemusíte mít jen sezamovou, ale i slunečnicovou(Rusko), ochucenou kakaem, čokoládou, vanilkou, s ovocnou příchutí. Chalva je oblíbená na Balkáně, Blízkém východě, v oblasti Středozemního moře, v Indii, Íránu, Pakistánu, v zemích bývalého Sovětského svazu. |
Charcoal grill |
Gril na dřevěné uhlí
|
Chaud-froid |
je omáčka připravovaná z masového velouté zjemněná smetanou do které se přidávají například bylinky, rajský protlak, ochucené máslo.
Chaudefroid může být podle přidaných ingrediencí světlé nebo tmavé. |
Cherry rajčata |
jsou malá rajčátka, která se prodávají většinou ve vaničkách. Cherry rajčata můžete mít ve žluté, zelené nebo nejobvyklejší červené variantě.
Používají se zejména do obložených mís, do salátů, pomazánek, ale i do omáček, náplní mas a slaných koláčů. Obsahují vitaminy C, A, B, E, K, mají antioxidační účinky, podporují krvetvorbu a imunitu, prospívají vlasům a kůži, jsou spolehlivým zdrojem vlákniny. Cherry rajčata je možné skladovat pouze několik dní. Nejlépe mimo lednici, protože v chladu tvrdnou a ztrácejí aroma. |
Chèvres |
je francouzský název pro sýry vyrobené z kozího mléka. Jedná se o nejstarší sýry na světě, které mají svůj původ pravděpodobně v Mezopotámii.
|
Chianti D.O.C.G |
je nejznámějším italským vínem, které se vyrábí po celém středním Toskánsku.
Hlavní použitá odrůda pro toto víno je Sangiovese. Chianti se vyrábí ve 2 verzích: lehké Chianti - s brzkou spotřebou Riserva - zrající v dubových sudech minimálně 3 roky a většínou potřebuje ještě nějaký čas zrání v láhvi. Chianti musí vykazovat minimálně 11,5% obj.alkoholu. |
Chilli paprička |
je označení pro pálivou papriku. Rostlina má původ ve Střední a Jižní Americe odkud ji Španělé dovezli do Evropy. Mezi nejkvalitnější papriky se dnes považují ty z Maďarska a Španělska.
Používá se zejména do masitých jídel - gulášů, perkeltů, směsí, omáček, uzenin, sýrů. Pokrmům dodá paprika chut a sytě červenou barvu. Pálivost paprice dávají kapsaiciny. Čím více jich obsahuje, tím je pálivější. Pálivost se měří v SHU(Scoville heat units)-Scovilleho jednotkách pálivosti. Silně pálivá paprika obsahuje 300.000 SHU. Na trhu můžete nalézt papriky obsahující rekordních 2.000.000 SHU (Trinidad Moruga Scorpion Red). Papriky obsahují řadu významných látek - sacharidy, proteiny, bílkoviny, silice, barviva a minerální látky - draslík, vápník, železo, zinek, hořčík, jód, vitaminy C, B1, B2, E. Chilli paprička obsahuje 3x více vitaminu C než pomeranč o stejné váze. Konzumace chilli papriček podporuje trávení, přidává se do masážních hřejivých krémů, pomáhá snižovat bolest, léčí pásový opar, l |
Chinkali
|
jedná se o gruzínské národní jídlo. Jsou to ve vroucí vodě vařené těstovinové knedlíčky(měšce) plněné ochucený mletým masem( do masa se přidává koriandr, petržel, cibule, pálivá paprika, římský kmín, sůl a pepř).
|
Chléb
|
je druh pečiva vyráběný z mouky (může se jednat o žitnou, pšeničnou, ale i o ovesnou, kukuřičnou, ječmennou), který je známý po celém světě a připravuje se různými způsoby. Většinou pečením, ale i pařením nebo i smažením.
Chléb se skládá z vnější propečené části, které se říká kůrka a z vnitřní měkké pórovité části, které se říká střída nebo střídka. Chléb může být světlý, tmavý, kvašený nebo nekvašený(arabský chléb, pita), celozrnný nebo vícezrnný. Chléb můžeme použít i na zahuštění omáček, opéct jej jako topinku nebo nebo obalit ve vajíčku a osmažit. |
Chlodník |
je polská kyselá polévka. Je hustá a velmi sytá. Obsahuje kuřecí maso, červenou řepu, kopr, vejce, okurku,...
|
Chłodnik litewski |
je typická polská polévka z červené řepy, kopru, zakysané smetany, kefíru, česneku a pažitky. Někdo do ní přidává ještě salátovou okurku, jarní cibulku nebo vařené brambory.
Je velmi osvěžující, protože se podává studená s kousky uvařeného vejce na hladině polévky. |
Chorizo
|
je označení pro salám nebo klobásu, které jsou typické pro Španělsko, Portugalsko, Katalánsko.
Mají pikantní příchuť. Jsou vyrobeny z mletého vepřového masa a slaniny, obarveny směsí k mleté červené papriky, česneku a bylinek. Ingredience se mohou lišit podle oblastí výroby. |
Chrust |
znamená v slezském nářečí chroust a jedná se o slezský velikonoční cukroví, který tvarem připomíná zmíněného chrousta. Vyválené těsto se vyválí na placku, vyřežou se rádélkem tvary kosočtverce. V těchto kosočtvercích vytvoříme zářez, kterým 1 stranu kosočtverce protáhneme. Smažíme na vysoké vrstvě sádla. Po usmažení obalujeme ve skořicovém cukru.
Chrusty jsou obdobou známých božích milostí. |
Chřest |
také se mu říká asparagus, nebo lidově špargl. Chřest jsou mladé výhonky. Jedná se o chutově výbornou zeleninu, která je nejlepší čerstvá. Čerstvá je k dostání nejvíce na jaře a v létě. Během roku můžete nahradit chřestem konzervovaným.
Obsahuje vitamin C, minerální látky, cukry, bílkoviny a silici Asparagin. Zelenina upravuje vysoký krevní tlak, podporuje činnost srdce a ledvin, odstraňuje pocit únavy. Chřest se podává teplý. Hodí se do zapékaných pokrmů a polévek. |