Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Dashi |
|
Demi-glace |
je velmi silný hovězí nebo telecí vývar - odborně také nazývaný fond, který se používá k chuťovému zvýraznění zejména omáček a polévek.
|
Dětská krupička |
je vyrobena prvním mletím obilí. Nejčastěji se z ní připravuje sladká krupicová kaše. Přidává se také do knedlíků(bramborové), halušek, zavářek do polévek, placek a lívanců. obsahuje vápník, minerální soli, vlákninu, železo, fosfor, mangan, selen, vitaminy B1, B2, B3, C, B6, B9,
|
Dijonská hořčice |
se vyrábí mletím semen hořčice, které jsou konzervovány silným solením.
Je více kyselejší a palčivější než plnotučná hořčice. Je velmi oblíbená v jižní Evropě. Používá se jako dip k uzeninám a masům, do salátových marinád, na masové marinády, do omáček |
Dip |
je pojmenování pro namáčecí omáčku např. pro nachos. Mezi dipy patří např. salsy, guacamole, sýrové omáčky, BBQ omáčka, majonéza
|
Dosa |
je indické jídlo. Je to palačinka z fermentovaného rýžového těsta s černými fazolemi. Toto jídlo je oblíbené i na Srí Lance, Mauriciu, v Bangladéši, Malajsii, Nepálu a Singapuru.
Jí se většinou při snídani. Plní se většinou zeleninou, ale i jinými náplněmi. |
Droždí |
neboli kvasnice je výrobek bez kterého bychom si nemohli představit výrobu pečiva, těst a dalších kynutých výrobků.
Droždí obsahuje lisované buňky kvasinek Saccharomyces cerevisiae, které potřebují ke svému rozmnožování cukr. Kvasinky totiž mají schopnost přeměnit cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý. Droždí obsahuje vitaminy B1, B2, B3, aminokyseliny, chrom. Droždí pomáhá lidem trpícím nespavostí a únavou. Droždí se prodává sušené nebo čerstvé ve tvaru kostky. Čerstvé droždí je nutné skladovat v lednici při teplotě 1-10°C. Droždí neobsahuje lepek a můžou jej konzumovat i osoby s bezlepkovou dietou. |
Dýně
|
|
Džuveč |
je směs z masa a různých druhů zeleniny(Bulharsko)
|
Většinou se setkáte s instantní verzí(Dashi no moto)