Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Lagenárie, kalabasa neboli indická okurka |
|
lanýž
|
|
Lasagne
|
jsou původem italské těstoviny z nevynutého těsta. Mají tvar placatých obdélníků širokých cca 2,5cm a dlouhých 8 cm.
|
Lebeda |
je polní bylina nebo keř vyskytující se mimo polárních oblastí po celém světě.
U nás se nejčastěji setkáte s lebedou lesklou, zahradní, rozkladitou, nebo rozprostřenou. V gastronomii se používají jen mladé listy. Jsou vhodné do salátů, nebo se upravují jako špenát. Oproti špenátu mají výhodu, že neobsahují kyselinu šťavelovou a je ke konzumaci vhodnější. |
Ledový salát |
byl vyšlechtěn v Kalifornii koncem 19.století. Název ledový salát je podle toho, že má lesklý povrch listu, který vypadá jako zkřehlý mrazem. Má šťavnatou a lahodnou chuť, je křehký, je mimořádně trvanlivý a nevadne. Starší salát hořkne. Ze všech druhů salátů má nejvíce vlákniny, ale méně vitaminů než hlávkový salát.
|
Lefse |
Norské placky z lívancového těsta, cukru, soli z jeleního rohu a zakysané smetany, které jsou obvykle podávané posypané skořicí, nebo potřené rozpuštěným máslem a posypané cukrem
|
Libeček |
má silně aromatické listy, které se v malém množství používají na dochucení polévek, brambor a červeného masa
|
Liči
|
je ovoce pocházející z Asie. Má sladkou chuť podobnou hroznovému vínu a růžích, vůní též připomíná růži. Liči má tvdou, rohovitou, nejedlou slupku pod kterou je jedlá dužina a nejedlá pecka. V Asii je obvyklé, že se dužina liči bez pecky suší a kompotuje. Liči se může jíst syrové, ale může být i součástí zmrzlinových a ovocných pohárů, moučníků, do sladkých náplní a salátů. Liči by se nemělo vařit, protože poté zhoubovatí.
V čínské medicíně se liči používá k léčbě kašle, žaludečních vředů, nádorů a zvětšených lymfatických žláz. Pecky liči mají analgetické účinky. Čaj ze slupek se používá při léčbě průjmu a neuralgických bolestech. Liči obsahuje vysoký obsah vitaminu C, B1, B2, vápníku, hořčíku, fosforu a sodíku. |
Lilek
|
neboli baklažán je vynikající a mnohostranně použitelná zelenina.
Před prací s lilkem v kuchyni je nutné lilek promačkat, jestli není měkký a jestli na sobě nemá tmavé skvrny signalující, že se lilek brzy zkazí. Lilek je nazýván kaviárem chudých. Připravuje se z něj tzv.falešný kaviár. Nejčastěji se s ním setkáte v Rumunsku, Rusku, Turecku, Bulharsku, v arabských zemích, ve Francii (v Ratatouille), Itálii(v těstovinách) a v Řecku(v musace). Lilek je výborný pro redukční dietu díky svému malému obsahu tuku a nízkým kaloriím. Obsahuje karoten(vit.A), B, kyselinu listovou a pantotenovou, železo, vápník, zinek, mangan, hořčík, rutin a pektin. Před přípravou lilku je nejlepší jej nakrájet na plátky, posolit a nechat vypotit, omýt nebo osušit. Zbavíte je jejich hořkosti a při pečení nebudou do sebe nasakovat tolik tuku což je největší nešvar lilku. Lilek můžete smažit, grilovat, plnit náplní, vařit, do pomazánek, pyré a salátů. |
Limetka
|
je citrusový plod se zelenou nebo žluto-zelenou slupkou a kyselou dužinou.
Chutí limetka připomíná citron, ale je více aromatická. Velmi často se používá do koktejlů, džusů, ovocných šťáv, na salátové zálivky, do moučníků například cheesecaků, limetová šťáva se používá k marinování masa. Z limet se používá i zelená kůra například na ochucení moučníků. Limety obsahují vysoký obsah vitaminu B, C a minerálních látek. Má antibiotické a antioxidační účinky, chrání nás proti virům, ředí krev a chrání tak před trombózou, při problémech s dásní a parodontóze, při problémech s hemoroidy, při vysokém tlaku a pomáhá čistit organismus |
Limoncello, lemoncello |
je likér italského původu vyrobený z citronové kůry citrónů. Má světle žlutou barvu a silnou citrusovou vůni.
Vyrábí se i na Sicílii, Sardínii, Maltě a francouském Mentonu a stává se velmi oblíbeným v Americe, Evropě i Austrálii. Likér se podává ledově chlazený jako digestiv nebo je součástí míchaných nápojů, míchá se s tonikem. Je výborný s přidáním do perlivých limonád, polévá se jím zmrzlina, palačinky i čerstvé ovoce. |
Linguine |
jsou placaté, tenké špagety z nekynutého těsta
|
Listové těsto |
je křehké, kynuté, lehké těsto z několika vrstev tuku. Na přípravu tohoto těsta je potřeba 2 těst, které před koncem procesu spojíme dohromady v 1 těsto.
Listové těsto můžeme používat, jak na sladko( jsou velmi oblíbené štrůdly, záviny), tak na slano (vepřová panenka Wellington, slaný štrůdl, slané kapsy s masovou, pizza směsí) |
Listový salát
|
|
Longan
|
je drobné ovoce o velikosti třešně pochází taktéž z jihovýchodní Asie. Má zvláštní sladkokyselou chuť. Používá se, jak do slaných, tak i do sladkých jídel, jí se též samotný. V Číně se do pokrmů nejčastěji přidávají sušené plody. Daleko většího využití však longan nachází v tradiční čínské medicíně. Čínští léčitelé longanu přisuzují uklidňující účinky na trávicí trakt, zejména při otravách způsobených zkaženými potravinami.
|
Loupaná plec |
je hovězí zadní z plece. Jedná se o kvalitní maso vhodné na pečení či dušení
|
Loza |
je pálenka z matolin (slupek vinných bobulí). Obsahuje 30% a více % alkoholu.
|
Mladé plody mají velmi málo kalorií a jsou vhodné při redukční dietě a u diabetiků. Mají neutrální, jemnou chuť, která se trochu podobá chuti okurky. Obsahují vitamin C, menší množství vitaminu B a bílkovin.
Starší, ztvrdlé plody(tykvičky různých tvarů) se používají jako hudební nástroje, nádoby na vodu, dekorace, lampy,...